Onze antwoorden

Natuurlijk zit je met vragen. Wij helpen je met de antwoorden.

Bedankt voor je interesse in onze praktijk. We nodigen je graag uit voor een eerste ontmoeting. Een kennismakingsgesprek waarin we samen nagaan hoe onze begeleiding jou kan helpen.

Dat je daar nog vragen bij hebt, is niet meer dan normaal. Daarom vonden we het een goed idee om al wat antwoorden mee te geven. Op de meest gestelde vragen die wij de afgelopen jaren hoorden in onze praktijk. 

Het belangrijkste is dat je je bij ons op je gemak voelt. Dat kan alleen via gepersonaliseerde ondersteuning. Zit je met een specifieke vraag? Dan geven we daar graag antwoord op.

Psychotherapie Roeselare - Groepspraktijk De Deur

De meest gestelde vragen

Kan ik zonder doorverwijzing bij jullie in therapie komen?

Ja hoor, je kunt op eigen initiatief bij ons terecht. Dus ook zonder dat een dokter of psychiater je doorverwijst. Wens je terugbetaling van de mutualiteit dan heb je wel een attest van een arts nodig. Tijdens een kennismakingsgesprek vertellen we hier meer over als je dat wenst.

Hoelang duurt psychotherapie?

Dat is vooraf moeilijk te zeggen. We houden de therapie altijd zo kort mogelijk, maar wel zolang als nodig. Er spelen heel wat factoren die de termijn bepalen. Daarom is een kennismakingsgesprek belangrijk. Een paar sessies kunnen volstaan, soms duurt het wat langer.

Hoeveel kost een sessie?

Voor een individuele therapiesessie van 1 uur op jouw maat rekenen we € 65. Het tarief voor koppel- of gezinstherapie bedraagt € 80 voor een sessie van 1 uur 15 minuten.

Hoe kan ik jullie best contacteren?

Een mailtje werkt altijd. Bezorg ons je vraag via info@therapiededeur.be en we antwoorden je snel. Bel je liever, dan mag dat altijd de therapeut in kwestie of naar Heidi Nauwynck via 0478/49 24 71. Zij is zaakvoerster en helpt je graag verder. Voor we eventueel van start gaan met therapie verloopt al onze communicatie via mail of telefoon, omwille van het beroepsgeheim.

Betaalt de mutualiteit terug?

De meeste mutualiteiten komen tussen in de kosten omdat we met erkende psychologen en psychotherapeuten werken. Voor volwassenen bedraagt die terugbetaling zo’n € 10 per sessie op basis van een bepaald aantal sessies per jaar. Voor jongeren kan dat oplopen tot de helft van het totale bedrag.

Hoelang duurt een sessie?

Een sessie voor individuele therapie duurt 1 uur. Voor koppel- en gezinstherapie duurt een sessie 1 uur 15 minuten.

Hoe vaak kom ik op therapie?

We adviseren om de eerste 3 sessies wekelijks te laten verlopen. Zo kunnen we op relatief korte termijn de eerste druk wegnemen en snel kleine veranderingen realiseren. Daarna bepalen we samen welke frequentie jou het best past.

Wat is het voordeel van een groepspraktijk?

We werken met 3 experten samen, psychologen en psychotherapeuten. Met elk onze eigen visie, ervaring en expertise. Dat betekent dat we diverse problematieken kunnen behandelen. We stellen onszelf vaak in vraag en toetsen bij mekaar af om onze aanpak te analyseren. Uiteraard altijd met strikt behoud van het beroepsgeheim.

Wat houdt jullie beroepsgeheim juist in?

We houden ons heel strikt aan het beroepsgeheim. Er wordt op toegekeken dat er nooit informatie aan familie of derden wordt verstrekt, tenzij jij daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Bovendien antwoorden we ook niet op vragen van buitenaf. We delen al onze informatie met onze klanten, telkens met vermelding waar deze vandaan komt. Ook als er onder professionelen sprake is van een gedeeld beroepsgeheim word je hierbij betrokken.

Is er samenwerking met huisarts, psychiater of andere hulpverleners?

Na overleg en op jouw verzoek is het zeker mogelijk om informatie uit te wisselen. Wij werken heel transparant. We bedoelen daarmee dat we eerst alles grondig met jou doorpraten en eventueel daarna contact opnemen met een arts of een andere instantie. Achteraf informeren we je over hoe dit gesprek verliep.

Kan ik online een gesprek aanvragen?

Het spreekt voor zich dat we de voorkeur geven aan een persoonlijke ontmoeting. Tegelijk zijn we bereid om eventueel over te gaan tot online gesprekken. Dat gebeurt uiteraard via een goed beveiligde website. Zo zijn we zeker dat het beroepsgeheim niet geschonden wordt.

Wat als ik een afspraak niet kan nakomen?

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen we een afspraak verplaatsen of annuleren. We vragen je ons dit ten laatste 2 werkdagen vooraf te laten weten. Bij ziekte bezorg je ons een doktersattest, in de andere gevallen wordt een no show fee aangerekend ten bedrage van de betrokken sessie. Een vervangende onlinesessie op het geplande tijdstip is zeker mogelijk als alternatief bij overmacht.

Bij welke organisaties zijn jullie aangesloten?

Wij zijn aangesloten bij VVTIV (Vlaamse Vereniging voor Therapeuten in de Interactionele Vormgeving) en VVDO (Vlaamse Vereniging van Deskundigen in de Oplossingsgerichte en systemische therapie, opvoedkunde en coaching).

Heb je een andere vraag?

Dan geven we daar graag antwoord op.